Napelemek útközben

A párommal nagy sport-rajongók vagyunk. Nem csak művelni, de nézni is élvezet számunkra a sportot. Ugyan én régebben röplabdáztam, és néha a mai napig összejárunk a haverokkal játszani pár órát, de a versenyszerű sportolás nekem kimaradt az életemből. A párom, Dóri, nagy kézilabda rajongó, gimnáziumban és még az egyetemen is járt versenyekre a csapatával, de mióta dolgozik, neki is csak hobbiként maradt meg a dolog. Én anno nem különösebben érdeklődtem a kézi iránt, viszont Dóri megszerettette velem, és azóta együtt járunk különböző meccsekre, gyakori hétvégi program ez nálunk. Attól sem riadunk vissza, ha egy másik városba kell elautóznunk egy érdekes meccsért, sőt, ilyenkor össze szoktuk kötni a kellemest a hasznossal, és az adott városban maradunk egész hétvégén, hogy legyen időnk kirándulni, körülnézni.

Ez történt nemrégiben is, amikor Veszprémbe mentünk az Arénába megnézni egy kézilabda meccset. Ilyenkor ugye autópályán egyszerűbb és gyorsabb lenne odaérni, de mi mindig autóúton megyünk általában, hogy az odavezető úton is tudjunk nézelődni a környéken, hátha valami érdekes dologba botlunk.

Most is így volt, és nem is bántuk meg. Mert, ahogy mentünk egyik faluból ki, a másikba be, feltűnt valami érdekes. Egyre több háznak a tetején láttunk ilyen nagy, szürke panel-szerű dolgot, amiről felvilágosított az én kedvesem, hogy napelemek. Nem is igazán tudtam eddig, hogy sima, mezei családi házakban is lehet alkalmazni a megújuló energiaforrások előnyeit. Elkezdtünk erről beszélgetni Dórival, és hogy valami újat is megtudjunk a témáról, beírtam a Google keresőjébe, hogy napelem rendszer családi házra, és ki is dobott egy érdekes oldalt, ahonnan sok hasznos infót összeszedhettünk így útközben.

Először is, ez egy nagyon környezetbarát megoldás, és ez igen szimpatikus benne, meg az is, hogy általa lehet csökkenteni a rezsit. Valamint megtudtuk azt is, hogy szilíciumból készül, és a karbantartása sem igényel nagy összegeket. Tök jó még, hogy nem csak a napfényt, hanem a mesterséges és szórt fényt is hasznosítani tudja. Érdekes volt az is, hogy, ez a szerkezet a foton energiát ugye egyenárammá alakítja, viszont az elektromos berendezések meg váltóárammal működnek, így kell egy úgynevezett napelemes inverter ahhoz, hogy átalakítsa.

Az oldalon amúgy segítséget kaphatunk ahhoz is, hogy kiszámoljuk, nekünk mennyire és hogy éri meg napelemet használni, és árajánlatot is lehet rögtön kérni, persze ez függ a személyes adatoktól, mert hát nyilván drágább egy hatalmas villát napelemekkel ellátni, mint egy picike házikót.

Összességében nagyon szimpatikus lett nekünk ez a megoldás. Amúgy is környezetvédőnek valljuk magunkat, és minden természetbarát megoldás érdekel minket, így megbeszéltük, hogy ha egyszer saját házunk lesz, biztos, hogy napenergiát fogunk használni az áramellátás biztosítására.