Ne motorozz, ha nem vagy hajlandó megfelelően felkészülni rá

A minap az edzőteremben hallgattam egy beszélgetést. Nem vagyok az a kémkedős típus, de szeretek másokat hallgatni edzés közben, de akár a buszon, a metrón, vagy az utcán sétálva is. ilyenkor csak bedugom a fülhallgatót a fülembe, és máris nem tűnik fel senkinek, hogy figyelem őket.

Legutóbb azonban lehet, hogy az arcom lebuktathatott volna, ha rám néznek, annyira felháborodtam attól, amit hallottam. A következő két mondat maradt meg a fejemben:

„Te vettél motoros nadrágot?”

„Ja, persze, meg motoros zoknit is…”

Ezt követte az a tipikus röhögés, amit írásban nehéz lenne átadni, de szerintem tudjátok, miről beszélek.

Az én véleményem és hitvallásom a következő: bármilyen sportról legyen szó, egy sportember annak meg fogja adni a kellő tiszteletet. Márpedig olyan sportolóként, aki motorozni is szokott, kifejezetten felháborít a gondolat, hogy valaki röhögve beszéli le a társát arról, hogy a megfelelő védelemről gondoskodjon.

Vegyél föl motoros nadrágot, ha motorozni mész!

A fent idézett beszélgetést hallgatva megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy erről nekem most írnom kell. Beszéljünk egy kicsit a motoros nadrágokról, és arról, hogy miért nem foglalkoznak velük!

A bukósisak alap, mert kötelező, a dzseki is, mert baromi menő, a kesztyű azért, mert annak feltűnő a hiánya, de a nadrágot már az ember nyűgnek veszi. Nyáron melegnek érződik, ráadásul azt nem lehet olyan gyorsan és könnyen ledobni, mint egy motoros kabátot.

Mindezek ellenére nem érzem szükségét annak, hogy kiselőadást tartsak a motoros nadrágok fontosságáról. Pontosan azért kell, mint amiért minden más ruhadarab: megvéd minket kisebb és nagyobb eséseink során, ráadásul hosszú távon kényelmesebb is a rendes nadrágoknál.

Hogyan találd meg a tökéleteset?

Először is határozd meg, hogy milyen körülmények között fogsz a legtöbbet motorozni. Alapvető tévhit, a nagyvárosban való lassú, és rövid távú közlekedéshez elég a szimpla farmer is, de ez nem így van. Ha egy olyannal a lábadon borulsz fel, arra számíthatsz, hogy a nadrágodnak annyi, és még örülhetsz, ha neked nem lesz komolyabb bajod. Egy motoros nadrágban megfelelő protektorok vannak arra, hogy megóvjanak téged, akár országúton száguldozol, akár a szűk pesti utcák között kanyarogsz.

Ha túrázni indulsz, akkor viszont tényleg eszedbe se juthat akármilyen védőfelszerelés nélkül elindulni. Vannak egyedi, vízálló és thermobéléssel rendelkező darabok, amik a szélsőséges időjárási körülmények között is kényelmet és biztonságot nyújtanak neked, akár a motoron ülsz, akár nem.

Motoros ruha a mindennapokban?

Mint mondtam, az egyik leggyakoribb érv a motoros nadrágok ellen, hogy nem lehet őket levenni. Viszont mi van, ha azt mondom, hogy nem is kell? A rövidebb utakhoz alkalmas motoros farmernadrágok nagy részéről senki nem mondaná meg szerintem, hogy nem hétköznapi farmer, ráadásul elég jól néznek ki ahhoz, hogy akár egy irodai munkás is viselhesse őket.

Azt azonban jobb ha tudod, hogy egy nagyon meleg nadrágban borzasztóan fogsz majd izzadni télen, egy jól befűtött helyiségben, úgyhogy ilyenkor mindenképp érdemes vinned magaddal egy váltás ruhát is. Ismerek olyat, aki egy tartalék darabot is tart az irodájában, felkészülve minden eshetőségre.

Honnan vedd meg a motoros nadrágot?

Nem mondom, hogy profi motoros vagyok, hiszen nem járok semmilyen versenyre. Egyszerű, hétköznapi motorozó vagyok, olyan, mint bárki más, és valószínűleg azok is ilyenek voltak, akiknek a beszélgetését az edzőteremben kihallgattam.

A célom ezzel az egész cikkel leginkább az volt, hogy kicsit a sporthoz való hozzáállásról beszéljek. Lehet alábecsülni a védőfelszerelések fontosságát, de nem véletlenül találták ki őket. Láttál már olyat, hogy a bicikliversenyen valakin nincsen bukósisak? Vagy, hogy egy vívó a megfelelő ruházat nélkül jelenik meg az olimpián? Minden sporthoz eszközök tartoznak, és a motorozás is egy sport, még akkor is, ha csak munkába járáskor gyakorlod.

Ha jó minőségű motoros nadrágot keresel, akkor válaszd a Sixgeart: jó áron, megbízható termékeket érhetsz el, én legalábbis mindig ezt tapasztaltam velük kapcsolatban. A lényeg, hogy mindig a legjobb minőséget válaszd, és akkor nagy baj már nem érhet!