A búvárkodás nem csak egy palackot igényel

oxigén palackHogyha sportokra kerül a beszélgetés témája, akkor én ám igazán be tudok lelkesedni!

Gyerekkorom óta odáig vagyok ugyanis a búvárkodásért. Minden nyár számomra egyetlen dolgot jelent, azt, hogy utazhatok le az Adriára, és újra bújhatok bele a búvárruhámra, bélelhetem ki a meleget biztosító argonnal, és vehetem a számba az életet adó oxigén palackhoz csatolt csövet. Onnantól kezdve pedig már csak az ugrás maradt hátra, és élvezhetem újra a vizet és a halak társaságát.

Mindig megpróbálom rábeszélni az ismerőseimet, hogy próbálják ki velem együtt ezt a sportot, és ne szerénykedjenek, amikor lehívom őket az Adriára. Úgy gondolom azonban, hogy ez sokaknál azért van kilőve, mert nagyon drágának tartják – az utazás, a lakás, a ruhák és a gázpalackok beszerzése sokakat visszariaszt.

Én ilyenkor mindig megpróbálom elmagyarázni, hogy számomra miért éri meg az élményt, mert úgy gondolom, hogy aki ezt a lehetőséget elveszi magától, az nem feltétlenül jár jó úton. Én úgy vélem, hogy az egyetlen dolog, ami fix költségként jelentkezik, az az oxigén palackok megvásárlása. Ezek azok, amik tényleg fogynak a használat során, és amiknél szükségünk lehet arra, hogy újat vásároljunk, ha folytatni akarjuk a hobbink űzését.

Hogy mi a helyzet a többivel? Az utazás és a szállás az szerintem olyan dolog, amire az ember sporttól függetlenül is költ, hisz mindenki szeret nyaralni. A búvárruha pedig csupán egy egyszeri beruházás, amihez szinte minden sporthoz szükség van.

Ami még kérdéses lehet, az az argon palack, amit én is használok, és én is tényleg mindig újat szerzek be. Ez arra való, hogy a szárazruhámba biztosítja a megfelelő bélelő anyagot, azt a levegőt, ami miatt a víz nem tud bejutni a ruhám alá, és nem ér hozzá a bőrömhöz. Ez azonban pusztán kényelmi szempont, és nem fog problémát okozni, ha nem ilyen ruhát szerzünk be, akkor is ugyanúgy tudunk búvárkodni. Ilyenkor tényleg csak az oxigén palack kell, és semmi több.

Ha mégis a szárazruha mellett döntünk, akkor viszont nem jó taktika, ha csak az oxigénpalackot rendeljük meg: ugyan ilyet is lehet használni a ruha alá gázként, azonban az argon azért ideális, mert sokkal kevésbé vezeti a hőt, és több időn keresztül képe melegen tartani az embert. Ha csak simán egy ahhoz hasonló oxigénpalackból származó gázt juttatjuk a ruhánk alá, mint amit a lélegzéshez is használunk, előfordul, hogy a búvárkodás végére már fázni kezdünk.

Ez azonban, mint mondtam, pusztán kényelmi szempont: az oxigén palack az elsődleges fontosságú.

Bárhogy is döntünk, kell keresnünk egy olyan helyet, ahol az oxigén palackot beszerezzük. Én elsősorban az alapján döntöttem, hogy mindent egy helyen be tudjak szerezni, így egy olyan gázcseretelephez fordultam, ahol rengeteg palacktípussal foglalkoznak. Én most oxigén és argon palackot szerzek be tőlük, de bárkinek tudom javasolni őket, annak is, aki csak az oxigén iránt érdeklődik.

Ami például tovább könnyíti ennek a hobbinak az űzését, és amit szintén fel szoktam hozni az olyan beszélgetésben, amikor a gázpalackra kérdeznek rá, az az, hogy a legtöbb helyen még házhozszállításra is van lehetőség. Persze, az Adriára nem viszik le helyettünk, olyankor ténylegesen már nekünk kell az oxigén palackot beraknunk a kocsiba, és magunkkal vinni, de az se utolsó szempont, hogy a lakásunkhoz való eljuttatását meg tudjuk oldani úgy, hogy nekünk ne legyen sok problémánk vele. Az pedig nagyon kényelmes, hogy ha az amúgyis szoros időszakban, amikor az ember a nyaralást tervezi, az oxigén palack meglétét már biztosnak veheti.

Amiből eredetileg ki szokott indulni a beszélgetés, az maga az ár: de mint azt mondtam, az oxigén palack megvásárlását tartom az egyetlen újra és újra felmerülő költségnek ebben a sportban, ami előjön. Én mindig a legkisebb kiszerelést szoktam venni – ez csupán egy köbméteres palackot jelent, amiben 5 liternyi oxigén fér el sűrítve – és úgy vélem, hogy azért az élményért, amit kapunk cserébe, egyáltalán nem jelent nagy költséget. Ennyit amúgy is mindenki el szokott költeni, ha olyan sportot végez, amihez terembérlés, vagy más kifizetés szükséges. Aki pedig tovább akar spórolni, az nyugodtan kérheti házhozszállítás nélkül is.

Ráadásul, ha az embernek van már oxigén palackja, akkor utána elég már csak a palack újratöltését elvégezni – ilyenkor természetesen magának a fém palacknak az árát nem kell újra kifizeti, ráadásul a tárolásáról, újrahasznosításáról se nekünk kell gondoskodni.

Ez ugyanis az egyetlen dolog, amit el tudnék fogadni kifogásnak, ugyanis mind az új, mint a használt oxigénpalackot körültekintően kell tárolni, és nem lehet csak úgy eldobni. Egy Pb palackhoz hasonlóan ez is veszélyesnek minősül, tehát csak odafigyelve!

Aki azonban visszautasítja a meghívásomat, általában nem ezért teszi, úgyhogy fontosnak tartom mindig, hogy a többi mítoszt, ami a búvárkodás és az oxigén palackok körül lebeg, azt elhessegessem. Ha ezzel csak egy embert is sikerül meggyőznöm, hogy adjon egy esélyt az én kedvenc sportomnak, akkor az már megéri.