Megérte az energetikai tanúsítvány ára

Nemrég egy kedves barátom, akivel közösen jártunk edzésre, megkért, hogy segítsek neki házat vásárolni. Nem mintha én jobban értenék hozzá, mint ő, mondta, de neki nagyon sokat jelentene, ha valaki tartaná benne a lelket, amíg végigmegyünk ezen a nehéz, de azért valahol mégis kellemes folyamaton.

Házat vásárolni nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt valaki elsőre gondolná.

  • Kell hozzá egy büdzsé. Vagyis, még mielőtt belekezdenénk egyáltalán a nézelődésbe, érdemes kiszámolni, hogy mennyi pénzt tudunk egyáltalán költeni a lakásvásárlásra. Ez talán a legnehezebb feladat, mert olyan, mint egy többismeretlenes egyenlet megoldása. Vajon lesz-e a következő 10 évben gyermekünk? Mindenkinek lesz munkája a családban? Mi lesz, ha hirtelen el kell adni az ingatlant? Kell hitel? Fizetni tudjuk majd a törlesztőt? Nem egyszerű…
  • Meg kell találni a megfelelő lakást. Ez már kicsit egyszerűbb feladat. Vagyis… Kellemesebb. Meg kell találnunk a megfelelő lakást, ami belefér a keretbe, elég jó a közlekedése, kényelmesen tudunk benne pihenni és nem okoz nehézségeket a fenntartása. Nos, ez a pár apróság már le is szűkíti az elérhető ingatlanok számát annyira, hogy a végén nem is nagyon van miből választani. Ez sajnos – tapasztalat.
  • El kell intézni a papírmunkát. Ez még abban a 21. században is kész pokol, ahol szinte mindent lehet már elektronikusan intézni. A költözés körül rengeteg a macera. Hitelügyintézés, átíratás, földhivatal, energetikai tanúsítvány… Bevallom őszintén, örülök, hogy “azoknak” az éveknek vége, és nekem egy darabig nem kell a költözéssel foglalatoskodni. Főleg az után, hogy végigcsináltam ezt a barátommal.

És akkor a csomagolásról, dobozolásról még nem is beszéltünk.

Mindent gondosan előkészítettünk

Gondosan megterveztem mindent annak érdekében, hogy minél egyszerűbb legyen lebonyolítani a költözést. Átmentem a barátomékhoz és minden egyes holmiját átválogattuk. Amit csak lehetett, felttünk az internetre és elkezdtük eladni, hogy legalább néhány apróbb költséget legyen pénzünk finanszírozni a költözés körül, illetve minél kevesebb ládával, csomaggal és dobozzal költözhessünk.

Ezek után elmentünk a bankba és az ingatlanoshoz, elvégeztettük az előzetes hitelbírálatot és rendbe tettük a pénzügyeket. Kikértünk minden lehetséges igazolást, hogy biztosak lehessünk benne, hogy semmi nem áll az adás-vétel útjában. Tudtátok például, hogy a hitelfelvételhez igazolni kell a köztartozás-mentességet? Hihetetlen!

A mi házunk, a mi várunk

Amikor már tudtuk, hogy nagyjából milyen feltételekkel tudjuk finanszírozni a lakásvásárlást, elkezdtük nézegetni a megfelelő környékek hirdetéseit.

Mivel az ingatlanirodák és újságok kínálatában nem találtunk megfelelő házat, azt találtuk ki, hogy elkezdünk egészen másképpen dolgozni. Elhatároztuk, hogy bejárjuk a környéket, hátha van olyan eladó ingatlan, amelyik nem szerepel a hirdetésünkben. Szerencsénk lett.

Az egyik utcában találtunk egy házat, amelynek a tulajdonosa egy idős bácsi volt, akinek nem voltak rokonai. Mivel nem volt segítsége, az egyetlen, amit a ház árusításáért tenni tudott, az volt, hogy kitett egy “eladó” táblát a kertbe. Hála az égnek a szomszédai lebeszélték arról, hogy elfogadja egy táverős ingatlanos ajánlatát. Mind a ketten nagyon örültünk: ő, hogy végre rendes vásárlókat talált, mi pedig azért, mert így sokkal jobb üzletet tudtunk volna kötni, mint ha rengeteget fizetünk egy ingatlan irodának.

Fogadtunk egy ügyvédet és igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni az adás-vételből. Felajánlottuk, hogy türelmesek leszünk a bácsival, aki várólistán volt az idősek otthonába és már csak a ház vételára hiányzott ahhoz, hogy a beköltözés elérhető közelségbe kerüljön. Igyekeztünk úgy összeállítani a lehetőségeket, hogy addig tudja használni a házát, amíg szüksége van, de a barátomék is időben tudjanak költözni.

Közben eladtuk a másik házat is

Míg a bácsival a vételről, egy kedves családdal az eladásról tárgyaltunk. Nem is gondoltuk volna, hogy ez milyen nehéz folyamat. Ők nem tudták volna megvenni a barátomék házát, amíg nem érkezik meg az ő lakásuk eladásából származó összeg, mi nem tudtunk volna fizetni a bácsi házáért, amíg nem áll rendelkezésre a vételár… Mindent óramű pontossággal kellett összehangolni. És akkor bumm, beütött a krach.

Az adás-vételhez szükség lett volna a ház energetikai tanúsítványára. Csakhogy ezt mindannyian elfelejtettük kikérni… Nincs mit szépíteni… Még az ügyvédnek sem jutott eszébe, hogy szükségünk lehet erre a dokumentumra.

Versenyfutás az idővel

Tudtuk, hogy ha nem szerezzük meg a papírt időben, akkor minden borul. Borzasztó kellemetlen lett volna… A tehertaxi, a hiteligénylés, a futár… Te jó szagú ég!

Vadul keresésbe és kérdezősködésbe kezdtem. Sajnos mindenhol csak rémtörténetekkel találkoztam. Legalább két hét! Legalább 50 ezer forint… Már-már a vészmegoldásokon törtük a fejünket.

Sok-sok internetezés után aztán sikerült egy céget találni, ahol nem járt az egekben az energetikai tanúsítvány ára. Sőt, ők azt is vállalták, hogy ha van rá lehetőség, akkor 24 órán belül megszerzik a papírokat.

Másnap reggel telefonáltam, ők pedig néhány órán belül el is küldték hozzánk az illetékes, felmérést végző mérnöküket, hogy elvégezze a felmérést.

Másnap reggel a tanúsítvány számát megkaptuk egy sms-ben, ezért már csatolni tudtuk a szerződésekhez. Mire jelenésünk volt a közjegyzőnél és az ügyvédnél, már a kezünkben is voltak a papírok – ezek megérkeztek egy futárral még előző nap délután. Minden rendben volt, fellélegezhettünk.

Ja, ha már energetikai tanúsítvány árak… Teljesen elfogadható összeget fizettünk az egészért. Lényegesen kevesebbet, mintha buktuk volna a szállítást, az adásvételt, a papírokat…

Sikeres költözés

Mostanra már minden izgalomnak vége. Bedobozoltunk és minden csak arra vár, hogy lebonyolítsuk a tényleges költözést. Még segítek egy kicsit a ki-be pakolásban és az autózásban, aztán nincs más hátra, csak a lakásavató.

Ez az energia tanúsítványos történet viszont rávilágított arra, mennyire fontos, hogy a lakásvásárlásban ne maradjunk egyedül. Érdemes megbízható barátokat, cégeket találni, akik segíteni tudnak. Így a költözés öröm és kaland lesz, nem olyasmi, amibe kötelezően egy kicsit belehalunk.