Vészmegoldások kis lakásba, melyek jobbak, mint hinnéd

Néhány olyan, korszerű fűtésmegoldást szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, melyek rapid módon kellettek, mint beszerzendő dolgok, mára mégsem mondanék le róluk. Mert, mint a címben kiemeltem, “jobbak, mint hinnéd”. Lényeg, hogy ne kelljen pazarolni, mert egy sportoló aktív karrierje, amikor sikeres lehet, hamar véget ér. Bizony ez nehéz sors: fizikailag elfogy az ember, és hacsak addig nem lett világsztár, nehéz utána érvényesülni… Ez vitt rá a spórolásra és a hatékony opciók felkutatására.

Én mostanra ugyanis kifogytam teljesen a tartalékaimból, és egy sérülés miatt nem tarthatok edzéseket sem. Mire munkát találtam, nem volt fenntartható a lakásomban az elavult, mostanra el is romlott fűtés rendszer. Öröm az ürömben, hogy a lakásom kicsi, a helyiségei is azok, ezért egy futesrendszerek.hu nevű oldalon sokféle változatos lehetőség rendelkezésre állt ahhoz, hogy ténylegesen rapid, de még a kielégítőnél is jobb eszközöket szerezzek be. Van náluk ugyan komplexebb, tehetősöknek való nagyon menő és fenntartható, évtizedekre szóló fűtés rendszer is persze. Mindenfélék (egy a közös bennük, hogy elektromosak). De nekem csak egy villanyradiátor kellett először. Aztán pedig jött még tőlük pár apróság… Ezekkel érzem úgy, hogy teljesen kész vagyok, a lakásom télen is otthonos, meleg kuckó – kevés pénzből, kis rezsivel.

Az utolsó (legutóbbi) dolog a fürdőszoba fűtése volt, amit fűtőtestként is alkalmazható törülközőszárítóval oldottam meg. Ezt elég csak nagyon ritkán üzembe helyezni, de a nevével ellentétben, nem csak a törcsikhez használható. Egy tusolás előtt pár perccel már kellő meleget varázsol. Aki a penészedéstől óvná a helyiséget, az pedig egyéb előnyeit is élvezheti.

De az említett villanyradiátor… Ez volt az első tehát. Ezek belső keringetéssel rendelkező, a hagyományos radiátorokra emlékeztető elgondolással működő dolgok. Csak ugyebár villanyárammal melegítik fel szintén a saját belsejüket (többnyire az olajtartalmukat, ami a hőt adja). És jó hőtartó képességűek, ez jelenti a spórolásfaktor lényegét. Egyszerűen felépített szerkezetek – nincsenek bennük például mozgó alkatrészek. Viszont fejlettek eléggé ahhoz, hogy legyen bennük termosztát. A spórolás lehetősége ott is tetten érhető, hogy az egyszerűségéből adódóan nem nagyon tud egy ilyen elromlani. Emiatt újat venni is később kell majd, mert hosszan szolgálnak.

Hasonló dolgokat tud az elektromos konvektor – ilyet a nappalimba vettem, és csak ritkábban kapcsolom be. Fűtőszálakkal ez is gyorsan meleget csinál. Miért konvektor? Mert konvekcióval, hőáramlással fűt. Ilyen apróságokkal van nálam mindig meleg otthon, minden helyiségben. És már csak a villanyszámlámat kell tehát nézni, a víz mellett persze.

Érdemes megismerni a teljes palettájukat ettől függetlenül, ugyanis a “menőséget” a megújuló energiafajták különböző használhatóságára utalva értettem, például. Az ilyesmi érthetően nagyon népszerű a globális klímaváltozás veszélye miatt, és aki többet tud beruházni, átfogóbban és nagyobb tereket melegítene ilyen eszközökkel télen, fűtés szempontjából igazi hipermodern megoldást kap bármelyiktől. Legyen az akár hőszivattyú, vagy napelemes rendszerre kapcsolt elektromos eszközök hálózata. A futesrendszerek.hu-n van többféle, jövőbemutató fűtés rendszer, amivel szintet léphetünk környezettudatosságban. És még nem is említettem az infratechnológiás megoldásokat, melyek jobban emlékeztetnek az általam vásárolt kisebb, kompaktabb eszközökre. Bár minden komolyabb dologban is alkalmazzák már, ezt a technológiát is. A jövő egyik fontos hírnöke nekem a futesrendszerek.hu, amely már a jelenben is élhetőbbé tette az otthonomat!