A sport megtanít keményen dolgozni diákként is

Gyerekkorom óta mindig folyamatosan sportoltam valamit. Úgy gondolom, hogy a sport a személyiségfejlesztés elengedhetetlen része, mivel amellett, hogy hozzájárul a fizikai erőnk egészségünk megőrzéséhez, mentális téren is nagyon sok fejlődési lehetőséget kínál számunkra. Kezdjük például ott, hogy akár egyénileg, akár csapatban érünk el sikereket, ez az érzés mindig is örömmel fog eltölteni bennünket. Meg kell tanulnunk keményen dolgozni azért, hogy a munkánk gyümölcsét le tudjuk aratni, és ezért sokszor áldozatokat is kell hoznunk. Legyen szó akár arról, hogy a kényelmes videójátékozás helyett edzéssel töltjük a délutánt, vagy pedig arról, hogy csapattársunk érdekeit helyezzük előtérbe a többi játékos célkitűzéseinek megvalósítása érdekében.

A kitartás a sport elválaszthatatlan részét képezi, csapat- és versenytársaink pedig folyamatosan olyan helyzetekbe hoznak bennünket, ahol nem csupán szurkolóinknak, de saját magunknak is bizonyítanunk kell. Mernünk kell kockáztatni, a határainkat újra és újra feszegetni, adott esetben pedig akár a legvégső energiánkkal is mindent beleadni. Arra természetesen nincsenek szavak, amikor erőfeszítéseinket siker koronázza, a hazai közönség pedig velünk együtt ünnepel, miközben egy fényes éremmel a nyakunkban énekeljük a himnuszt a dobogó tetején állva. Ilyenkor azt érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, és ha ez nekünk sikerült, másokra is motiválóan tudunk hatni. Semmilyen cél nem tűnik lehetetlennek többé, amely előre viszi nemzetünket.

Persze az is mindig benne van a pakliban, hogy akármennyire is felkészültek vagyunk, vereséget szenvedünk. Ezekkel a nehéz pillanatokkal is meg kell tudni birkózni. Nem létezik olyan híres profi sportoló, aki soha ne esett volna át ezen, ezért az ő példájuk sokszor motiválóan tud hatni. Az én példaképem egy ismert magyar úszónő volt. Még gimnazista koromban jelentkeztem önkéntes munkára egy hazánkban megrendezett világversenyen. Amellett, hogy itt rengeteg tapasztalatot szereztem, még őt is láthattam közvetlen közelről! Erre az élményre azóta is meghatározó tapasztalatként emlékszem vissza. Részben emiatt is döntöttem el, hogy az egyetemen testnevelést fogok tanulni, mivel nagyon szeretnék később is ebben a világban mozogni.

Az egyetemista lét persze nem olcsó, és előbb-utóbb az ember már nem csak arra panaszkodik, hogy drága a belvárosban a kondibérlet. Az egyik szaktársam, Ádám ajánlotta a topiwork.hu oldalt. Azt mondta, ő mindig össze-vissza veszi fel az óráit, ráadásul még félprofi sportoló is egyetem mellett, így szinte lehetetlen kiszámolnia, hogy mikor mennyi szabadideje lesz, de a tandíjat fizetnie kell. A topiwork.hu oldalon mindig talál valamilyen alkalmi vagy otthon végezhető munkát, amikor éppen van 1-1 szabad hétvégéje, vagy egy olyan nap délutánját szeretné hasznosan eltölteni, amikor éppen nincs edzés. Legutóbb egy új cipőt kellett vennie, ez pedig nem kis pénz ebben a kategóriában. Nagyon örült, hogy pont akkor kapta meg a fizetését a topiwork.hu által közvetített munkákból, így pedig nem kellett a szüleitől kérnie, akiknek végül még házassági évfordulós ajándékot is sikerült vennie a maradékból. Ádám a foci miatt korábban semmilyen diákmunkát nem vállalt el, ezért bevallotta, egy kicsit tartott is ettől az új helyzettől. A topiwork.hu blogja ugyanakkor már azelőtt hasznos tanácsokkal látta el, mielőtt még belekezdett volna a projektbe. Tudta, hogy rájuk mindenben számíthat, így hát nem is gondolkozott tovább, hogy hol keressen állást.

topiwork.hu

Az én helyzetem ugyanakkor kicsit más volt, mint Ádámé, mert én más szempontokat tartottam fontosnak a megfelelő diákmunka kiválasztása során. Hosszabb távú szakmai gyakorlatot szerettem volna szerezni, még ha nem is a sport területén, de tudtam, hogy a hosszútávú céljaim eléréséhez fontosak többek között a jó kommunikációs készségek. Ezt pedig csak úgy tudom fejleszteni, ha sok emberrel találkozom, például recepciósként vagy eladóként. Persze az sem lenne rossz, ha ismét egy világbajnokságon lehetnék tagja a rendezői csapatnak, de ki tudja – a topiwork.hu oldala folyamatosan frissül az éppen elérhető diákmunkák listájával, így sosem lehet tudni, mikor fog ki az ember egy nagyon jó alkalmi lehetőséget.

Irodai munka esetén viszont fontosnak tartottam, hogy ne kelljen túl sokat utazni az egyetem környékéről, mivel ott minden egy helyen megtalálható, és emiatt sokszor szorosra fűzöm az időbeosztásomat. Szerencsére a topiwork.hu oldalon az iskolaszövetkezet minden esetben feltüntette a munkavégzés helyszínét is. Ebből kifolyólag a jelentkezés előtt azt is mérlegelni tudtam, hogy a munkavégzés időpontjában be tudok-e vállalni mondjuk némi ingázást a helyszínre, illetve mi minden mást intézhetek el közvetlenül meló után a környéken.

A helyszín mellett az órabérek is korrektül fel vannak tüntetve minden esetben, illetve a munkákról részletes leírást olvashatunk. Ebből megtudhatjuk például azt, hogy az adott pozíció mennyire lehet releváns a tanulmányaink és meglévő képességeink szempontjából, illetve mi minden lesz a feladatunk, ami a későbbiekben majd hasznos tapasztalatként szolgálhat a szakmai előremenetelünk érdekében. A jelentkezés egyszerű, mindössze néhány személyes adat megadásával és önéletrajzunk feltöltésével megpályázhatjuk a számunkra megfelelőnek tűnő diákmunkát. A jelentkezési folyamat leírása meg is található egyébként a weboldalon, így általában tudhatjuk előre, hogy milyen jellegű megkeresésre számíthatunk legközelebb a kiválasztási folyamat során. A leggyakoribb kérdésekre szintén választ kapunk a weboldal segítségével, így sokkal inkább koncentrálhatunk azokra a felkészülés ideje alatt, amelyek a választott cég vagy pozíció szempontjából relevánsak. Természetesen ha még mindezek ellenére is maradna bennünk megválaszolatlan kérdés, a topiwork.hu ügyfélszolgálata készségesen a rendelkezésünkre áll a megadott elérhetőségeken személyesen, illetve e-mailen keresztül.

Ilyen profi háttérrel természetesen nem telt sok időbe, hogy találjak egy megfelelő részmunkaidős állást, amely sok hasznos új tapasztalattal és képességgel segítheti a jövőbeni terveimet. Az anyagi függetlenségről nem is beszélve, sokkal felszabadultabb vagyok, ugyanis most, hogy már egy drágább konditerembe is járhatok edzeni, ahol medence is van, és más kiadásokat sem kell fillérpontosan megnéznem.

Örülök, hogy a sport megtanított rá, hogy keményen dolgozzak a céljaimért. Bármit is szeretne elérni az ember, érdemes beletenni a megfelelő mennyiség erőfeszítést. Még akkor is, ha ez sokszor lemondással jár. Miközben sok szaktársam panaszkodik, hogy se pénzük, se idejük nincs bulikba járni, én örülök, hogy a sport és a topiwork.hu oldalon szerzett új munkám töltik ki a szabadidőmet. Bár azóta nálam az anyagi része nem okoz problémát. Most már azzal kezd nyaggatni lassan a családom, hogy pihenjek többet. Viszont a téli szünetre én már elvállaltam egy alkalmi raktáros munkát, szintén a topiwork.hu segítségével, így az ő karácsonyuk is gazdagabb lehet. Meg hát amúgy is kinéztem már magamnak a kedvenc focistám mezét ajándékba, és egy új szurkolói sálat is kellene már vennem, mert a régi elkopott. Valóban sokba kerül a sportrajongó egyetemista lét, de nem annak, aki tudja, hogy hol találja a legjobb diákmunkákat.