Egy fontos meccs közben kapcsolt ki a laptop, mert túlmelegedett

Sport tagozatos általános iskolába jártam, de már az előtt, ovis koromban elkezdtem megismerkedni a sportok világával. Ekkor ugyanis már néptáncolni jártam, valamint úszni és tornázni is. Az úszáson kívül mindenféle sportot nagyon élveztem, amit kipróbáltam. Az úszást valahogy sikerült megutáltatniuk velem az edzőknek, akik mindig erőszakosak és gorombák voltak velünk. Az iskolában tovább folytattam a néptáncot még pár évig, valamint tízévesen elkezdtem atletizálni. Ezt követte a kevés ideig űzött versenytánc, majd a tenisz, és végül az aerobik, ami azóta is az életem részét képezi, mióta 17 évesen először belekóstolhattam. A barátom szeret sportversenyeket, mérkőzéseket nézni, én nem annyira, de néha bekapcsolódom, amikor egy-egy izgalmasabb meccset néz vagy például műugrást, ami elég látványos ahhoz, hogy nekem is tetsszen.

Nincs tévénk, úgyhogy a meccseket és egyébként a filmeket is vagy sorozatokat a barátom laptopjáról szoktuk nézni. Már sok éve megvan neki ez a laptop és azóta is hű társa, azonban kezd egy kicsit lassulni annak ellenére, hogy nemrég telepítette újra. A hangja is egyre erőteljesebb, néha annyira elkezd zúgni, hogy a konyháig is elhallatszik a ventilátor. Egyik este, amikor egy állítólag nagyon fontos focimeccset közvetített egy online adó, a laptop egyszer csak pukkant egyet és kikapcsolt. Egy darabig nem is lehetett visszakapcsolni. Érezhetően nagyon forró volt a gép, valószínűleg túlmelegedett és védekezésül kikapcsolt magától. Ezután ezt napi szinten eljátszotta, úgyhogy a barátom úgy döntött, utánanéz, mi lehet a baj, talán túl koszos a rendszer. A “laptop tisztítás Budapest” címszavak segítségével PCMentor laptop szerviz oldalán rátalált különböző problémák leírására. Ezekből arra a következtetésre jutott, hogy a hűtőrendszert valóban ellephette az évek során felhalmozódott por és emiatt nem tud már a laptop megfelelően működni.

Bevitte a budai üzletükbe a laptopot, mert a PCMentor szerviz vállal laptop tisztítást Budapesten. Az első kerületben van ez az üzlet, valamint van még egy a tizennegyedikben is. Mindkét helyszín nagyon könnyen megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel is, aki azonban nem tudja elvinni a gépét egyik üzletbe sem, ahhoz igény esetén kijönnek a szervizesek házhoz vagy interneten, telefonon keresztül is tudnak segítséget nyújtani. Háromféleképpen is lehet fizetni: készpénzzel, bankkártyával vagy előre banki átutalással (utólag nem lehet utalással fizetni). A környéken parkoló helyek is vannak a kocsival érkezőknek.

Az üzletben azt mondták, hogy nagy valószínűséggel a hűtőrendszerben megtelepedett por eltömítette a hűtőbordákat, aminek következtében a keletkezett hő nem tud teljes mértékben távozni a laptopból. Egy idő után a hűtőpaszta is kiszárad az egyes alkatrészek között, így azt is ki kell cserélni frissre. A hűtőrendszer úgy próbál védekezni a magas hő ellen, hogy a ventilátort magasabb fokozatra kapcsolja, ami így hangos zúgással fog működni. Ha így sem ad le elegendő hőt, akkor a laptop teljesítménye lassul, míg egyszer csak el nem jut abba a fázisba, hogy annyira felmelegszik, hogy egyszer csak kikapcsol védelemből. Be is adta a laptopot a barátom tisztításra, majd két munkanap múlva kapta vissza, de úgy, hogy ragyogott kívül-belül. Ez után már nem volt vele semmi baj.