Futás közben rájöttem, hogy napelemeket szeretnék

Időről időre eljárok futni. Hamar rádöbbentem, hogy számomra ez a legjobb megoldás. Valami módon edzésben kell tartanom a testem. Ráadásul stresszlevezetésként is nagyszerű. Elég nagy a hajtás mostanában. A felgyülemlett feszültség nagyon mérgező. Munka után leugrom a parkba kocogni. Néha összefutok pár barátommal. Balázs szinte már versenyszerűen sportol. Alig tudom tartani az iramot vele. Régebben bicikliztem, de egy ideje már rászoktam a futásra, talán a társaság miatt is. Így lehet egy kicsit beszélgetni néha, a pihenők közben, vagy a lassú kocogás mellett. Kitárgyaljuk a héten történteket, megbeszéljük az újdonságokat. Kinek milyen volt a munkahete. Egyszer az ingatlanokról, máskor a munkahelyi váltásról dumálunk. Kellenek az ilyen barátok, számtalan olyan helyzeten segített már, mikor elvesztem a lehetőségeimben és olyankor rávezet a számomra legjobb útra. Nem befolyásol, csupán elmondja a véleményét, megvilágítja a pozitívumokat, negatívumokat egyaránt. Amit szintén nagyon szeretek a futásban, hogy olyankor letisztulnak a gondolataim. Mindent más színben látok. Ami előtte nyomasztott, és kusza volt, később egyszerűvé válik egy konkrét megoldással. Évekkel ezelőtt amikor lakást vettem, egy őszi délután hozta meg a kellő ösztönzést. Viaskodtam heteken keresztül, mire rájöttem, hogy mire van igazán szükségem. Azóta ehhez tartom magam, egyensúlyba hozom a testem és a lelkem. Hiszen épp testben ép lélek. A rendszeresség pedig a legfontosabb. Szóval minden héten kétszer, időnként háromszor is körbefutjuk a parkot. A legszebb az egészben, hogy kb. két utcányira lakom a zöld övezettől. Nincs is nehéz dolgom. Míg más konditerembe vagy spinningre jár, én csak leugrom pár percnyire és máris tettem önmagamért.

Legutóbb épp a napelem rendszer támogatásról beszélgettem Balázzsal. Régóta szeretnék spórolni a kiadásaimon, emellett a futás szerelmeseként tennék is a környezetemért. Nem akarok több szennyezést, pazarlást, és káros anyagokat felelőtlenül használni. Hosszasan elbeszélgettem a barátommal a napelem rendszerekről, a lehetőségekről, aztán végül Bogival is találkoztam, akit már ezer éve nem láttam. Úgy tűnik az ő ráhatásukra alapos átalakításba fogok.

– Mi a véleményed Balázs? Létezik valamilyen napelem támogatás? Őszintén szólva nem sokat tudok erről.

– Tudtommal vissza nem térítendő verziója nincsen. Viszont egy napelemes webfelületen olvastam a kamatmentes hitelről, amelyet bizonyos feltételek mellett meg lehet kapni. Egészen kedvező, és nem kell többet visszafizetni, mint amennyit felvettél.

– Ez nagyszerű! Mit tudsz róla?

– Tulajdonképpen fontos, hogy megfelelő havi jövedelemmel rendelkezz, ne legyenek tartozásaid, felvehető maximum 10 millió Ft, és úgy tudom az intervallum maximuma 20 év. Kell némi önerő, de azt az összeget egy átlagember meg tudja teremteni. Az a jó ebben, hogy lehetőséget kapnak azok is, akiknek alapból nincsen rengeteg megtakarítása, de részletekben ki tudnák fizetni a megkapott összeget.

– Na és szerinted megéri?

– Már hogyne érné meg! Ennél nincsen kedvezőbb, gondolj bele a feltételek egészen korrektek, olvass utána, amikor lesz egy kis időd. Nem kell sokat várni a korszerűsítésre. Ha tetszik belevághatsz, amint elintézted az apróságokat. Különben éveket tervezgethetnéd, aztán ki tudja mikorra felejtenéd el az álmod, és felhagynál vele.

– Ez valóban teljesíthetőnek látszik. Korrekt.

– Na és belefogsz? Minden adott hozzá.

– Szerintem kár lenne kihagyni. Igazad van. Jó ideje korszerűsíteni akarom az otthonomat energetikai szempontból is, nem csupán a bútorok terén. Tavaly konyhabútort cseréltem, de most már eljött az ideje, hogy napelemes rendszerre is beruházzak. Ezzel a hitellel egész egyszerű volna. Nem is olyan rég olvastam, hogy valahol már az útfelületekre is építettek. Talán épp egy bicikliutat alakítottak át.

– Igen, egyre kreatívabbak az emberek. Ésszerű lenne kihasználni a bolygónk adta energiát. Ezzel nem károsítjuk a környezetet, nincs káros égéstermék, teljesen természetbarát. Ez a mi felelősségünk! Nemcsak a testünket kell karbantartani, hanem a környezetünket is óvni kell.

– Egyetértek, na futsz velem még egy kört?

– Persze! Talán utolérjük Bogit is. Megkérdezhetnénk a napelemekről őt is. Úgy tudom egy ismerőse két éve szereltetett fel otthonra. Biztosan tud valami pluszt, amit mi nem.

– Szia Bogi! Hogy vagy mostanában?

– Köszönöm, egészen fitten. Manapság többet futok szabadidőmben. Jobban is érzem magam.

– Olyan rég találkoztunk, mesélj milyen az élet a külvárosban? Rengeteg újításról beszéltél, amik tervben voltak.

– Na igen, a külváros nekem bevált. Nem annyira nyüzsgős, és mégis a fővárosban élhetek, elvonultan, nyugalomban. Kell is különben hogyan programoznék, én csak csendben tudok koncentrálni. Sikerült otthon megteremtenem a saját irodámat. Mindezt a lehető legkényelmesebb módon.

– És a ház? Említetted korábban, hogy spórolni szeretnél a villanyszámlákon. Sikerült a napelemes projekt?

– Igen, szerencsére minden meglett, amit terveztem. Nagy segítség a napelem rendszer támogatás, ami kamatmentes hitelként számomra egy járható út.

– Balázzsal is épp erről beszéltünk az előbb.

– Te is belevágnál? Gondolkozol rajta?

– Egy ideje fontolgatom. Így most sokat segítettetek a döntésben. Viszont most már haza kell mennem. Ma már eleget futottam.

Miután hazaértem utánaolvastam alaposabban is, az általuk megjelölt oldalon (https://napelemesrendszerek.info). Az egyik legjobb módja lenne egy költséghatékonyabb életnek, úgy hiszem épp itt az ideje, hogy ne halogassam tovább. Fiatalabb nem leszek, a körülményeim adottak, azt hiszem megérdemlem, hogy tovább növeljem a kényelmemet, és meghozzak egy tudatos döntést. Összehasonlítottam az elmúlt néhány hónap villanyszámláit, és meglepően pazarlóan éltem eddig. Érdemes lenne beruházni zöld energia termelő rendszerbe. Ha továbbra is tartani szeretném a színvonalat, de nem az anyagiak kárára, akkor a legbölcsebb az volna, ha élnék a kamatmentes hitel lehetőségével és felszereltetnék napelemeket. Máskülönben bánnám, hogy kihagytam ezt. A weboldalon nagyon összeszedetten megtaláltam minden szükséges információt. Megbízható cég, jó híre van, ezen felül teljesen érthetőek a beruházás lépései. Talán a testvérem is örülne, ha öko barátabbá tenném a házunkat.

Mindent összevetve érdemes élni a támogatással, ez egy remek ajánlat azoknak, akik nem halmoztak fel óriási tartalékot, mégis szeretnének belevágni. A feltételek is teljesíthetők, kell némi önerő ugyan, de az vállalható. Másrészt nagy segítség, hogy mindez kamatmentes, amennyit megkapok, annyit kell visszajuttatnom részletekben. Igaz, hogy ki kell kérni a szakemberek véleményét, és egy alapos felmérés, és tervezés is szükséges, mielőtt belefognak a kivitelezésbe. Az sem mindegy, hogy mennyi időre és milyen összeget szeretnénk igényelni, jól össze kell hangolni a tervezett napelemek kapacitásával, teljesítményével, belefér-e a keretbe. Magánszemélyeknek ez a lehető legoptimálisabb mód arra, hogy megvalósítsák a régóta vágyott korszerűsítést. Az sem elhanyagolható, hogy magas minőségű Sharp napelemekkel dolgoznak, amelyek sok éves múltnak örvendhetnek. Balázs és Bogi javaslatára, holnap kérek is egy ajánlatot. Emellett összeírom jövőbeli terveimet. Az adrenalintöltet után mindig lelkesebben szemlélem a világot.