Környezettudatosan futni? Naná!

Amióta az eszemet tudom, futok. Futok hidegben, futok melegben, futok, ha esik az eső vagy fúj a szél. Futok, ha jó a kedvem, ha rossz, akkor pedig még többet. Futok, mert imádok futni. Magáért a futás szeretetéért futok.

Mindig megkapom a kérdést, hogy két gyerek (férjjel együtt három), egy macska, háztartás, munka és tanulás mellett mégis hogy van energiám futni?! Erre roppant egyszerű a válasz: napelemmel működöm, futás közben magamba szívom a nap sugarait, energiává alakítom, és azzal pörgök egész nap. Bírom a sugárzást, pedig még napelem inverterek sincsenek bennem.

Apropó, mik is azok a napelem inverterek? Ezt én sem tudtam mindaddig, amíg el nem látogattam a sporoljnapelemmel.hu weboldalára, és fel nem vérteztem magam a tudással. A napelem inverterek felelősek az egyenáram váltakozó árammá alakításáért, ez utóbbi alkalmas arra, hogy háztartási eszközeinket ellássa a működésükhöz szükséges energiával. Többféle napelem létezik: beszélhetünk hálózatra kötött, akkumulátoros, vagy épp hibrid (tehát az előző kettőt egyesítő) napelemről is. A napelem inverterek biztonsági, védelmi szerepe sem elhanyagolható, hiszen ők gondoskodnak róla, hogy áramkimaradás esetén a gépek áramellátása is megszűnjön, így pedig ne történhessen semmi baj.

Számos fajtájuk létezik, melyek közül a számára megfelelőeket az adott szolgáltató határozza meg, így tehát vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a saját áramszolgáltatónknál, elkerülve azt, hogy ne adják meg rá az engedélyüket. A napelem rendszerek telepítése ettől függetlenül mindenképpen megéri a befektetést, hiszen a napelem inverterek meghibásodása esetén csak egy alkatrészt – mégpedig a varisztor névre hallgatót – szükséges cserélni, amire, nyugi, garancia is van. Egyes gyártók esetében ez öt év, de akár tíz vagy tizenöt év is lehet. Garanciális időn belül természetesen a napelem inverterek teljes cseréjére van mód, de a garancia idejének letelte után is csak az említett egy alkatrészt kell kicserélni benne, ami nem jár magas költséggel. Bőven megéri a ráfordítást, még meghibásodás esetén is.

Napelem inverterek és napelemek használatával nem csak sokat spórolhatsz és tömve tarthatod a pénztárcádat, de a környezetet sem szennyezed feleslegesen káros anyagok levegőbe juttatásával. Napelem rendszer telepítésével felelős, tudatos energiafogyasztóvá válhatsz, gondolva a jövő nemzedékeire. Izgalmasan hangzik, igaz? Ha szeretnél Te is napelem rendszert telepíteni és beruházni a jövőbe, további információért keresd fel a sporoljnapelemmel.hu-t. Az oldalon teljes körű tájékoztatást kaphatsz a napelem rendszerek fajtáiról, az elérhető támogatásokról, pályázatokról, a finanszírozás-nyereség viszonyairól, a lehetséges veszélyekről, buktatókról, tehát mindenről pro és kontra.

Én például nem is tudtam azt, hogy körülbelül 10 év alatt térül meg egy átlagos háztartásnak való napelem rendszer ára. Ugye, ha már van napelem a tetőn, akkor villanyszámlát nem kell fizetni, vagy csak egy nagyon minimálisat, és amit ezen megspórolsz, azt félreteheted, de nyilván, mivel egy befektetésről beszélünk, kell idő, amíg ez megtérül. Viszont, ha ez megvan, akkor hosszú-hosszú éveken keresztül élvezhetjük a spórolást, és azt a plusz pénzt, ami ennek segítségével a zsebünkben marad. Arról nem is szólva, hogy a magunk szintjén, de sokat tehetünk így a környezetünkért és a bolygónkért is.

A fenntartható, természettudatos életmód mindannyiunk közös érdeke, hiszen nem élhetünk csak a jelenben, gondolnunk kell gyermekeinkre, unokáinkra, dédunokáinkra is. A felé vezető út fontos állomása pedig a megújuló energiaforrások kihasználása, például a szinte mindenki számára hozzáférhető napelemmel és napelem inverterekkel.